Eugelink, Margriet.
Gepassioneerd architect en vakvrouw, zeggen mijn opdrachtgevers. Ik zoek en vind met een team bevlogen vakmensen de voor iedereen zo broodnodige dagelijkse portie schoonheid. Mijn gebouwen zijn ingetogen, sober zelfs, ontdaan van alles wat er niet toe doet. Minimalistisch soms. Altijd warm in materiaalgebruik. Tijdloos daardoor. Contact?
Terwijl ik met Lego vooral gebouwen fantaseerde, bouwden mijn ouders hun eigen woning. Ted Mühlstaff was de architect. Toen we er woonden werd naast ons en om ons heen volop gebouwd. Nieuwsgierig volgde ik de vorderingen. Onbewust is toen de basis voor mijn huidige passie gelegd.
Albert Schweitzer, middelbare school Atheneum. Bèta en talen. Volop hobby’s en vriendinnen: muziek, knutselen, tekenen, zwemmen, leidster kindervakantiewerk. Wat wil je worden? Dierenarts, kunstacademie of conservatorium? 3 woorden uit een beroepentest (techniek, creatief en ambacht) gaven een beroep: ARCHITECT! Welk meisje gaat dat nou doen? Een bezoek met Pa aan de THE en ik was om!
Op eigen benen, op kamers en aan de studie! Techniek was toch wel pittig, maar het vak Bouwkunde, daar kon ik wel wat mee. In eerste instantie gekozen voor Stedenbouw, en na mijn kandidaats toch geswitcht naar Architectuur. Eenmaal afgestudeerd wist ik echt niet waar ik voor stond in dit vak. Er was nog zoveel te ontdekken.
Bij INBO architecten viel ik met mijn neus in de boter: het nieuwe team dat in Eindhoven was neergezet, had een geweldige spirit, was open-minded en ging ervoor. Als junior, assistent-ontwerper, kreeg ik alle kansen. Hier vielen alle twijfels snel weg: door de strikte kaders die de bouw nou eenmaal stelt, moest ik al mijn creativiteit voor de juiste oplossing aanwenden. Daar houd ik van. Al snel werden “mijn” eerste projecten gebouwd; woningbouw en een kinderdagverblijf/buurthuis. Gevolgd door woningbouw Stuiverstraat en het Karel-1 terrein in Eindhoven, waar mijn stedenbouwkundige achtergrond goed van pas kwam. Architect Rob Langeslag leerde mij scherp kijken, vindingrijk zijn en te volharden in de juiste details. Bouwtechnici als Gerard van der Horst en Cor Rutten leerden mij hoe het eraan toe gaat op een bouw. Met dit team maakten we het bijzondere CZ hoofdkantoor in Tilburg. Geweldig leerzaam en indrukwekkend om in zo’n bouwteam te werken. Zo zou het altijd moeten: respect, transparant en met open vizier. Rob Hendriks en Jac Timmermans van Hurks, Deerns en niet te vergeten Ed Coleridge van D3BN bezorgden mij een onvergetelijke ervaring. Het smaakte naar meer en het werd tijd om na 9 jaar eens verder te kijken.
Van te voren had ik nooit gedacht dat ik bij Van Aken Architectuur en Stedebouw zou gaan werken. Toon en Rob van Aken waren uit elkaar gegaan in 1995 en Rob had volop ambities. De architectuur op een hoger plan tillen! Een kleiner bureau, met familiaire trekken. Architect Hans Widdershoven was een gemoedelijke collega, tegenpool en nog steeds een goede vriend. Ik kwam vrijwel meteen in het MT. Er was zoveel werk dat je het bijna niet kon geloven. De eerste hoogbouw in Eindhoven was een feit. Ik maakte het Centrumplan Geldrop met SDK, TNO-Industrie op het TU/e terrein, De Westpointtoren te Tilburg met Ballast-Nedam, Het Regentekwartier met Pennings en SDK en De Kennedytoren met Hurks-IBC/Heijmans in Eindhoven. We konden toen niet voorzien dat Rob al in 1999 afscheid zou nemen, omdat hij vrij wilde zijn om andere dingen te gaan doen.
Van werknemer werd ik, na een intensief traject van “buy-in buy-out”, mede-eigenaar en directeur van het bedrijf dat we in 2005 omdopen naar VAA. Een lekkere eigenwijze huisstijl en een intensieve start. Het bedrijf groeit hard. Na de oplevering van de twee torens in 2001/2003 en de ASML-hoogbouw in 2004, kondigt de crisis zich aan in de utiliteitsbouw. We waren vernieuwers in de zorg en de Hi-Tec industrie. Ik maak het Van Gelderpark Apeldoorn, diverse kleinschalige Woonzorgcomplexen in Etten Leur en in Oostrum en uiteindelijk ook 3 datacentra, voor de Rabo in Boxtel en Best en voor Terremark op Schiphol. We profileren ons meer en meer in het buitenland en ik ben dan ook vaak in China (Elderly Care) en Rusland (datacenters met Deerns). In Nederland win ik de prijsvraag voor Brandloyalty in ‘s-Hertogenbosch: een prachtige herontwikkeling die in 2013 is opgeleverd. Het werd mijn laatste project met het geweldige team van VAA.
Een leeg vel, daar weet een architect wel raad mee! Een nieuw bureau met een bak ervaring in bouwen en samenwerken. De naam triggert: ja, ik doe meer dan alleen architectuur. Ik wil de fascinaties waar ik nooit aan toekwam oppakken. Als vanouds ga ik ervoor om voor de klant, de bewoner, de gebruiker, het beste te maken. Ingetogen tijdloze schoonheid, vakmanschap, uitgesproken modern en warm.
De BNA kring ZuidOost Brabant houdt, als gevolg van het landelijke beleid, eind 2016 op te bestaan. Samen met onder andere het Architectuurcentrum Eindhoven kijken we hoe we als lokaal netwerk kunnen blijven voortgaan en hoe zaken het beste kunnen worden overgedragen dan wel afgewikkeld. Ik ben voor deze nog resterende periode aangetreden als voorzitter en volg daarin Jaap Krantz op die 19 02 2016 is afgetreden. Maarten de Kok en Stephen Goth zijn secretaris en penningmeester.
De Branchevereniging van Nederlandse Architecten is belangenbehartiger voor de architectenbranche. Dat heeft ook voordelen voor u als klant: iedere ingeschreven architect dient te handelen volgens de richtlijnen die door de BNA zijn opgesteld. Daarmee is helder en duidelijk wat u van mij mag verwachten. Sinds 2014 is EA(oa) ingeschreven bij de BNA.
Ik ben sinds 2011 voorzitter van het Architectuur Centrum Eindhoven. Het ACE is het platform in Eindhoven voor gesprek en debat over de kwaliteit van de gebouwde omgeving en de publieke ruimte in Eindhoven. Zowel in de breedte als de diepte willen we informeren, inspireren en vraagstukken blootleggen. We willen verbinding tot stand brengen tussen verschillende professionele organisaties die bezig zijn met het vormgeven van het publieke domein. Het ACE werkt samen met de Gemeente Eindhoven, het NatLab, de TU/e, Brainport Eindhoven, DDW en de BNA kring Zuid.
De vereniging DIO, Duurzaam Integraal Ontwerpen, bestaat uit ondernemers en bedrijven in de bouw, uit de regio Eindhoven. Zij vertegenwoordigen de gehele bouwkolom en staan voor de Integrale Aanpak van projecten in de bouw. Wij delen kennis via lezingen en presentaties en organiseren workshops waarin we leren van elkaars ervaring.
Eugelink, Margriet (cv).
Gepassioneerd architect en vakvrouw, zeggen mijn opdrachtgevers. Ik zoek en vind met een team bevlogen vakmensen de voor iedereen zo broodnodige dagelijkse portie schoonheid. Mijn gebouwen zijn ingetogen, sober zelfs, ontdaan van alles wat er niet toe doet. Minimalistisch soms. Altijd warm in materiaalgebruik. Tijdloos daardoor. Klik om te zien voor wie ik werkt(e) en bij welke beroepsinstanties ik aangesloten ben.